SAP Business One Infoportál Blog

SAP Business One-ról közérthetően, segítőkészen, őszintén.

SAP Business One frissítése(k)

2011.06.27. 10:00 SBO.INFO

SAP Business One frissítésAzok a felhasználók (cégek), akik a SAP Business One rendszerükhöz érvényes karbantartási szerződéssel rendelkeznek, folyamatosan megkapják a program legújabb verzióit és frissítő csomagjait, így évente akár többször is előfordulhat, hogy frissíteni szeretnék a legújabb verzióra a rendszert.

Ma már az SAP Business One frissítés folyamata olyan egyszerűen elvégezhető, hogy nem igényel különösebb rendszergazdai ismereteket, hisz az OK, Next, Finish gomb megnyomása senkinek nem okoz különösebb problémát.

Természetesen a frissítést megelőzően érdemes azért konzultálni a támogatási szolgáltatásokat nyújtó SAP Business One partnerral, de egy sima patch-eléshez(!) személyes segítségre már tényleg nincs nagyon szükség. 

Röviden tekintsük át, hogy milyen esetekben érkezhet frissítés!

SAP Business One roadmap

Az SAP Business One-hoz 2 évente jelenik meg új főverzió, de a főverziók között megjelenik 2 kisebb verzió is.

A fő verziók - a funkcionális újdonságok mellett - mindig valamilyen technológia megújulást hoznak a SAP Business One rendszernél. A kisebb verziók pedig további új lehetőségekkel bővítik a program funkcióit.

A legutóbbi 8.8-as főverzió 2010 májusában jelent meg, majd október körül elindult a 8.81-es kis verzió tesztelése (az SAP Business One 8.81 újdonságairól), amely idén tavasszal fejeződött be. Jelenleg a 8.82-es verzió tesztelésének előkészítése folyik.

A kisebb verziók között pedig úgynevezett Patch-eket (folt) ad ki az SAP, amely új funkciót csak ritkán tartalmaz, inkább csak a törvényi változások miatti módosításokat vagy esetleges javításokat tartalmazza. Ezek általában 4-12 hetente jelennek meg.

SAP Business One Roadmap
SAP Business One utiterv

A frissítés folyamata

Minél nagyobb a verzió különbség a meglévő és az áhított verzió között, annál nagyobb körültekintést igényel a folyamat! A legkisebb különbség esetén is igaz azonban, hogy első lépésként a telepítő csomagban lévő dokumentációt kell áttanulmányozni, amely elmondja, hogy melyik verzióról milyen módon lehet a frissítést végrehajtani.

SAP Business One szerver frissítés

A SAP Business One frissítés első lépése a telepítő csomag letöltése. Erre közvetlenül a SAP oldalairól van lehetőség a megfelelő azonosítók birtokában. Amennyiben nem rendelkezik velük, akkor kérje a támogató partnerétől a csomagot vagy az azonosítókat!

A telepítő készlet beszerzése után tömörítse ki az általában 1-2GB méretű telepítő csomagot, majd indítsa el a telepítést.

Az alábbi kis videóban röviden bemutatjuk a SAP Business One szerver patch-elésének folyamatát. Mivel a teljes folyamat akár 30-120 perc is lehet, a videón a hosszú, de érdemi információkat nem tartalmazó részeket lerövidítettük.

 

SAP Busienss one kliens frissítés

A sikeres szerver patch-elés után az első bejelentkezéskor a SAP Business One figyelmeztetni fogja a felhasználókat, hogy új verzió érhető el a programból és indítsa el a telepítést.

Windows 7-et futtató gépeknél ilyenkor szükség lehet a program rendszergazdai engedéllyel való (újra) indítására.

Az alábbi - rövidített - videón ezt a folyamatot mutatjuk be. A teljes SAP Business One kliens frissítés kb. 10-15 percet vesz igénybe, a helyi hálózat és az adott gép kapacitásától függően.

Összegzés

A fenti videók remélem kellő segítséget nyújtanak ahhoz, hogy megpróbálkozzon egy egyszerűbb folt telepítésével. Akár már a következővel, hisz most jelent meg a múlt héten a 8.81-es rendszer 6-os patch-e!

Amennyiben tettszett a fenti bejegyzés, csatlakozzon a Facebook közösségünkhöz!

5 komment

Címkék: bemutató adminisztráció sap business one

A bejegyzés trackback címe:

https://sap-business-one.blog.hu/api/trackback/id/tr53013197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaid 2011.06.27. 21:29:50

Kivéve, amikor belefagy a kliens a frissítésbe (1628-as hiba) és lehet törölni és takarítani a registry-ből. Így jártam ma. :-(
Persze arra is jó lenne valami intelligens megoldás, hogy ne kelljen rendszergazdaként egyesével végigjárni a klienseket ha már ilyen sűrűn jönnek a frissítések, mire hátradőlök jön az újabb adag. Akkor inkább nem frissítek.

SBO.INFO · http://www.s-b-o.info 2011.06.27. 21:40:52

Hát komplikációk mindig adód(hat)nak :-).

Egyébként miért kell végig járni a klienseket? Az adminisztrátori jog miatt?

Az igaz, hogy frissíteni csak akkor érdemes, ha valamilyen hibajavítást vagy új funkciót tartalmaz a csomag.

Hány felhasználót adminisztrálsz?

phaid 2011.06.28. 13:18:31

@SBO.INFO: Igen, az admin jog miatt kell végigjárnom, eddig még nem találtam meg a módot arra, hogyan lehetne ezt a lépést kikerülni.

Nem sok felhasználó, kb 20, de nap közben mindenki dolgozik, így kétszer is meggondolom, frissítsek-e.

SBO.INFO · http://www.s-b-o.info 2012.09.08. 11:23:57

@phaid: Eltelt egy kis idő mióta beszéltünk a frissítésekről! Viszont úgy tűnik nem hiába, mert menet közben automatizálódott a kliens frissítés menete.
Használod az új verziót, találkoztál már ezzel a funkcióval?

phaid 2012.09.10. 20:37:18

@SBO.INFO: Nem. Melyik verziótól működik ez?
süti beállítások módosítása